استفاده از درمان های مبتنی بر RNA در حوزه ایمونوتراپی سرطان

استفاده از درمان های مبتنی بر RNA در حوزه ایمونوتراپی سرطان

خلاصه

در طول چند دهه گذشته، واکسن‌های mRNA از یک مفهوم نظری به یک واقعیت بالینی تبدیل شده‌اند. این واکسن‌ها مزایای متعددی نسبت به واکسن های سنتی دارند، از جمله قدرت بالا، توسعه سریع، ساخت کم‌هزینه و تزریق ایمن. اگرچه تا همین اواخر نگرانی هایی در مورد عدم پایداری و توزیع ناکارآمد mRNA در داخل بدن، استفاده از  آن را محدود کرده است. خوشبختانه پیشرفت های تکنولوژی اخیر این نگرانی ها را به طور گسترده ای حل کرده و منجر به توسعه ی روش های مختلفی برای تولید واکسن های mRNA برای بیماری های عفونی و انواع مختلفی از سرطان ها شده است. این روش ها نتایج امیدوارکننده ای را هم در مدل های حیوانی و هم در انسان ها نشان داده است. این مطالعه، به پتانسیل واکسن های mRNA به عنوان روش های امیدوارکننده ی جایگزین واکسن های سنتی و روش های رایج درمان سرطان می پردازد. هدف این مقاله مروری ارائه یک بررسی کامل و دقیق از واکسن‌های mRNA، از جمله مکانیسم‌های عمل و کاربردهای بالقوه آنها در ایمونوتراپی سرطان است.  به علاوه، این مقاله وضعیت فعلی تکنولوژی واکسن mRNA را تجزیه و تحلیل کرده و مسیرهای آینده را برای توسعه و اجرای این روش امیدوارکننده به عنوان یک گزینه اصلی درمانی برجسته می‌کند. این مقاله ی مروری همچنین در رابطه با چالش های بالقوه و محدودیت های واکسن های mRNA مانند پایداری و توزیعشان در بدن بحث کرده و راه هایی را برای غلبه بر این مسائل ارائه می دهد. با ارائه یک نمای کلی و تجزیه و تحلیل انتقادی واکسن‌های mRNA، این مطالعه قصد دارد به پیشرفت این رویکرد نوآورانه برای درمان سرطان کمک کند.

CAR T cell therapy

CAR T cell therapy یک نوع ایمونوتراپی نوآورانه برای درمان سرطان است که در آن بر روی سلول های T خود فرد بیمار برای افزایش قدرت تشخیص و حمله به سلول های سرطانی، تغییر ایجاد می کنند. فرآیند تولید این سلول ها با جمع آوری سلول های T بیمار از خون آغاز می شود. در مرحله ی بعد بر روی این سلول ها تغییرات ژنتیکی به نحوی انجام می شود که این سلول ها مولکول CAR را بر سطح خود بیان کنند. این مولکول CAR طراحی می شود تا یک آنتی ژن خاص را که بر سطح سلول های سرطانی بیان می شود، تشخیص دهد. وقتی سلول های T دارای مولکول CAR در آزمایشگاه تولید می شوند، مجددا به بدن بیمار تزریق می گردند. این سلول ها دیگر قادرند به سلول های سرطانی بیان کننده ی آن آنتی ژن ویژه متصل شده و آنها را به طور اختصاصی مورد هدف قرار دهند و یک پاسخ ایمنی قوی را بر علیه تومور ایجاد کنند. این درمان موفقیت چشمگیری را در درمان انواع خاصی از سرطان های خونی که آنتی ژن های هدف را به فراوانی بیان می کنند مانند لوسمی و لنفوما بدست آورده است. کارتی سل تراپی یک روش بسیار اختصاصی و فرد محور را ارائه می دهد که قدرت سیستم ایمنی بیماران را برای مبارزه با سرطان افزایش می دهد. هنگامی که سلول های CAR-T به بدن برگردانده می شوند، تکثیر شده و با ماندگاری شان در بدن پاسخ های ضد تومور پایداری ایجاد می کنند. سلول های CAR-T قابلیت شناسایی و حذف سلول های سرطانی را در کل بدن از جمله نواحی سخت دسترس دارند. این موضوع، کارتی سل تراپی را به یک روش بسیار موثر و اختصاصی برعلیه سرطان هایی که در بدن گسترش دارند و یا به درمان ها مقاوم اند تبدیل کرده است. یکی از مزیت های کلیدی این روش اختصاصیت آن است. CAR طراحی شده است تا آنتی ژن های اختصاصی حاضر بر سطح سلول های سرطانی را برای کاهش آسیب به سلول های سالم، هدف قرار دهد. این رویکرد هدفمند، عوارض جانبی غیراختصاصی بودن که به طور معمول با درمان های سنتی مانند شیمی درمانی و رادیوتراپی همراه می شوند را کاهش می دهد. برخلاف موفقیت این روش، کارتی سل تراپی عوارض جانبی بالقوه ای دارد. فعال شدن سیستم ایمنی می تواند منجر به پاسخ های ایمنی بیش از اندازه که تحت عنوان سندروم آزادسازی سایتوکاین (cytokine release syndrome (CRS)) شناخته می شود، گردد. CRS می تواند باعث نشانه های شبه آنفلوآنزا، تب، کاهش فشار خون و در موارد نادرتر آسیب بافتی گردد. از دیگر عوارض جانبی بالقوه ی این روش سمیت عصبی است که می تواند منجر به گیجی، تشنج و دیگر علائم عصبی گردد. اگرچه متخصصان پزشکی از نزدیک بیماران دریافت کننده کارتی سل را برای مدیریت و کاهش عوارض جانبی تحت نظر دارند.

کارتی سل تراپی انقلابی را در حوزه درمان سرطان بویژه در انواع خاصی از سرطان های خون ایجاد کرده است. این روش قابلیت چشمگیری را در ایجاد بهبودی های طولانی مدت و حتی درمان قطعی در بعضی بیماران نشان داده است. تحقیقات در حال انجام و کارآزمایی های بالینی در حال بررسی کاربردهای کارتی سل تراپی برای انواع دیگر سرطان ها با امید به گسترش فواید آن به طیف وسیع تری از بیماران هستند. به علاوه کارتی سل تراپی نتایج امیدوارکننده ای را در اطفالان مبتلا به سرطان های عود کننده یا مقاوم به درمان نشان داده است. کودکان دارای لوسمی لنفوبلاستی حاد که پاسخی به درمان های استاندارد نشان نداده اند، بهبودی قابل توجهی را با کارتی سل تراپی بدست آورده اند. این موفقیت، روش درمانی جدیدی را برای بیماران جوانی که قبلا شانس کمی برای بهبودی داشتند فراهم آورده است. 

روش کارتی سل تراپی به طور پیوسته در حال پیشرفت و بهتر شدن است. محققان در حال بررسی راه هایی برای افزایش اثربخشی و کاهش عوارض جانبی این روش هستند. یکی از حوزه هایی که به این منظور بر آن توجه شده است توسعه ی نسل های دوم و سوم CAR که دارای دومین های پیام رسانی اضافه به منظور افزایش فعالیت و پایداری سلول  CAR-Tاست، می باشد. این مزایا برای بهبود بیشتر پاسخ های ضد تومور و گسترش کاربرد درمان با سلول های CAR-T برای سایر انواع سرطان ها می باشد. علاوه بر این، تلاش ها برای غلبه بر چالش های مرتبط با تومورهای جامد که هدف قرار گرفتنش با سلول CAR-T پیچیده تر از سرطان های خون می باشد، در حال انجام است. استراتژی هایی مانند ترکیب کارتی سل تراپی با دیگر درمان ها شامل مهارکننده های چک پوینت های ایمنی برای بهبود نتایج در تومورهای جامد در حال بررسی است.

:Reference
Chehelgerdi M, Chehelgerdi M. The use of RNA-based treatments in the field of cancer immunotherapy. Molecular Cancer. 2023 Jul 7;22(1):106.